Arbetsförmedlingen stänger matchningstjänst

ARBETSFÖRMEDLINGEN2018-05-09
Arbetsförmedlingen stoppar användningen av sitt nya verktyg för att matcha arbetssökande nyanlända mot jobb. Verktyget Jobskills kan användas för flyktingsspionage, uppger SVT.

Arbetsförmedlingen har satsat 90 miljoner kronor på att utveckla det webbaserade matchningsverktyget Jobskills för att hjälpa asylsökande till jobb. Nu har användningen av verktyget stoppats av myndigheten, efter att en intern utredning visat att det kan vara olagligt, uppger SVT.

Arbetsförmedlingen har anställt ett hundratal personer för att få så många asylsökande som möjligt att registrera sina uppgifter, enligt SVT. I april fanns uppgifter om 14 000 arbetssökande i databasen. Genom Jobskills kan känsliga uppgifter om asylsökande komma i orätta händer, konstaterar myndigheten.

Därför har Arbetsförmedlingen med omedelbar verkan stoppat de egna arbetsförmedlarnas användning av Jobskills. Eftersom de asylsökande kan komma att registrera känsliga uppgifter, måste informationen till användarna kompletteras. Fortfarande är dock tjänsten och de registrerade uppgifterna tillgängliga för den som registrerar sig som arbetsgivare i Arbetsförmedlingens webbtjänst.

Redan i oktober ifrågasattes den nya webbtjänsten internt av myndighetens IT-säkerhetschef. I en skrivelse till myndighetens ledning skrev han då enligt SVT:

”I skenet av händelser i omvärlden med bäring på IT-säkerhet och extern sourcing de senast månaderna bör dock en fördjupad laglighetskontroll genomföras för att klargöra att tjänsten är laglig ur ett myndighetsperspektiv. Ett skriftligt utlåtande avseende detta bör begäras från Juridiska avdelningen.”

Men någon utredning gjordes inte då. Först när SVT senare började ställa frågor gjordes den granskning av lagligheten, som nu lett till att tjänsten stängts av.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.