Ett än så länge okänt antal statsanställda har fått fel prognos kring sina pensioner. Orsaken är ett fel i det lönesystem som Statens servicecenter använder sig av.
Bild: Mostphotos
Ett än så länge okänt antal statsanställda har fått fel prognos kring sina pensioner. Orsaken är ett fel i det lönesystem som Statens servicecenter använder sig av.

Fel i pensionen utreds ihop med extern leverantör

STATENS SERVICECENTER2020-08-19

Ett fel i Statens servicecenters lönesystem har lett till att flera myndigheter har betalat in för mycket pengar till tjänstepensionen för vissa anställda, enligt Dagens Nyheter. Statens servicecenter jobbar nu för att lösa problemet så att pengarna kan betalas tillbaka, säger STs avdelningsordförande Annika Andersson till Publikt.

Ett antal myndigheter vars lönehantering sköts av Statens servicecenter, SSC, har betalat in för mycket pengar i tjänstepensionsavgifter. Orsaken är ett problem i det lönesystem som Statens servicecenter använder sig av, uppger Dagens Nyheter, DN.

En effekt av den felaktiga lönehanteringen är att åtminstone 200 statsanställda vid olika myndigheter har fått för höga siffror angivna i sina pensionsprognoser, enligt uppgifter till DN.

Exakt hur många som berörs är inte klarlagt än, då en internutredning pågår, enligt Annika Andersson, ordförande för ST inom SSC. Hon säger att det sannolikt handlar om en begränsad kategori av individer.

– Den information som vi har fått är att det vid korttidsfrånvaro, som till exempel föräldraledighet, har blivit fel vid ett antal tillfällen och därmed har vissa myndigheter betalat in lite för mycket pension, säger hon till Publikt.

Annika Andersson.
Bild: Privat
Annika Andersson.

Felet uppdagades av Finansinspektionen, som också är kund hos SSC, redan i höstas, uppger Dagens Nyheter. I juni informerade Statens servicecenter ett femtiotal myndigheter om att de kan ha påverkats av problematiken med lönesystemet.

Företaget som levererar lönesystemet som orsakar problem är Tietoevry. Som Publikt tidigare har skrivit om var samma företag, som då hette Evry, leverantör av de data från fältintervjuer som låg bakom att det blev fel i Statistiska centralbyrån, SCBs, arbetslöshetsstatistik förra året.

SCB valde efter en tid att avsluta samarbetet med Tietoevry.

I den grupp som SSC har satt ihop för att kartlägga och rätta till felen med pensionsinbetalningarna ingår personal från Tietoevry, enligt Annika Andersson.

– Hade systemleverantören gjort tillräckligt bra tester från början skulle man säkert ha kunnat hitta det här felet. De drabbade är ju egentligen kundmyndigheterna som har betalat in för mycket pengar, säger hon.

Enligt den information som hon som ST-ordförande har fått hittills ska de felaktiga inbetalningarna korrigeras med målsättningen att pengarna ska betalas tillbaka innan årsskiftet.

I nuläget har Annika Andersson inte fått några signaler om att STs medlemmar inom SSC kommer att påverkas när det gäller till exempel övertid på grund av missen med pensionsinbetalningarna.

– De som jobbar med detta är en mindre grupp, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA