Kryphål hjälper Tesla kringgå STs blockad

FACKLIGT2023-12-19

Elbilstillverkaren Tesla har hittat ett sätt att komma förbi STs och Sekos blockad av postutdelning till företaget. I stället för att beställa registreringsskyltar till nyregistrerade bilar beställer Tesla ersättningsskyltar till de nya ägarna, skriver Arbetsvärlden.

Enligt Arbetsvärlden har fackens blockad stoppat runt 1 000 nya Teslabilar från att tas i trafik, genom att registreringsskyltarna fastnat hos Postnord. Det nya kryphålet gör det möjligt för Tesla att få ut skyltarna genom fordonens nya ägare. Enligt statistik från Transportstyrelsen går Tesla systematiskt runt blockaden i stor skala genom att massbeställa ersättningsskyltar. Dessa skyltar skickas direkt till kunden.

”Det är inte speciellt vanligt att man beställer ersättningsskyltar till en bil som precis registrerats. Vi brukar inte se den här typen av beställningar. Det är inte ett allt för vågat antagande att göra att det har med blockaden att göra”, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, till Arbetsvärlden, som var först med att rapportera om hur Tesla kunnat kringgå blockaden.  

Antalet ägarbyten och beställningar av ersättningsskyltar väntas öka under veckan. Om utvecklingen fortsätter försvinner blockadens effekt på Teslas nyregistreringar. 

”Rent generellt tycker jag att Tesla istället för att fara ut mot facklig verksamhet, hyra in strejkbrytare och hitta kryphål borde inse att den enda vägen ut är att de sätter sig vid förhandlingsbordet”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Arbetsvärlden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA