Annons:

Postnord behöver inte lämna ut registreringsskyltar

FACKLIGT2023-12-07

Tesla får inte tillgång till sina registreringsskyltar eller andra försändelser innan målet mot Postnord är slutligt avgjort, beslutade Solna tingsrätt under torsdagen. I nästa steg kommer tingsrätten att besluta om ST och Seko får gå in som parter i målet.

Tesla har stämt Postnord sedan leveranserna av brev och paket uteblivit som en följd av STs och Sekos sympatiåtgärder till stöd för IF Metalls strejk för kollektivavtal på företaget. Postnord levererar sedan mitten av november inga försändelser till Tesla.

I stämningen begärde Tesla att tingsrätten skulle besluta att Postnord ska lämna ut försändelserna i avvaktan på dom. Men på torsdagen beslutade Solna tingsrätt att avslå Teslas yrkande.

Tingsrätten bedömer inte att Tesla lagt fram tillräckligt starka skäl för att få ut sin post. Ett bifall till Teslas yrkande skulle också ha inneburit att biltillverkaren fått delvis rätt i målet innan tingsrätten fattat sitt slutgiltiga beslut, konstaterar chefsrådmannen Patrik Alm i ett pressmeddelande.

”Det krävs mycket speciella förhållanden för att fatta ett sådant beslut och det kravet är inte uppfyllt. Målet innehåller svåra frågor om bland annat betydelsen av stridsåtgärder och postmottagares rättigheter. När tingsrätten avgör målet kommer tingsrätten att besluta om Postnord ska förpliktas att lämna ut försändelser till Tesla”, förklarar Patrik Alm.

Enligt STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar kommer förbundets blockad mot leveranser till Tesla genom Postnord att fortsätta.

– Det här beslutet innebär att våra sympatiåtgärder ligger fast och kommer att göra så fram till att det här är löst. Vi håller på och tittar djupare på domen så den vill jag inte kommentera mer än så, men det här beslutet inskränker inte våra konfliktåtgärder, säger hon.

ST och Seko har vänt sig till Solna tingsrätt med en så kallad intervention, där fackförbunden begärt att få bli parter i det pågående målet mot Postnord, vilket Publikt tidigare rapporterat om.

– Vi anser att det här målet rör våra rättigheter och att Tesla angriper vår lovliga och lagliga sympatiåtgärd, som gjorts enligt konstens alla regler, sade STs förbundsjurist Joakim Lindqvist då till Publikt.

Tingsrätten har meddelat att man kommer ta ställning till om ST och Seko får tillåtelse att delta i målet vid ett senare tillfälle.

Tesla har även lämnat in en stämningsansökan mot Transportstyrelsen och yrkat att myndigheten ska lämna ut registreringsskyltar direkt från skylttillverkaren. Norrköpings tingsrätt beslutade 27 november att ålägga Transportstyrelsen att låta Tesla hämta ut registreringsskyltarna. Men Transportstyrelsen har överklagat, och som Publikt rapporterat har Göta hovrätt i veckan gett målet prövningstillstånd och beslutat om inhibition av tingsrättens beslut, vilket innebär att det tills vidare inte får verkställas.

Det betyder att Tesla i väntan på hovrättens dom inte kommer att få tillgång till registreringsskyltar till nya bilar. Innan hovrätten fattar sitt slutgiltiga beslut kommer Tesla att ges möjlighet att slutföra sin talan i domstolen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Postnord
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA