Sex av tio statsanställda arbetar hemma, men variationerna är stora. På myndigheter som Kriminalvården är majoriteten av de anställda på arbetsplatsen.
Sex av tio statsanställda arbetar hemma, men variationerna är stora. På myndigheter som Kriminalvården är majoriteten av de anställda på arbetsplatsen.

Oförändrad andel statsanställda jobbar hemma

CORONA2021-03-10
Sex av tio statsanställda jobbade hemifrån i februari. Men det är fortsatt stor variation mellan myndigheterna vad gäller hur stor andel som distansarbetar, visar siffror från Arbetsgivarverket.

Sedan januari i år ska myndigheterna skicka in statistik till Arbetsgivarverket om hur stor andel av personalen som jobbar på distans. Under februari var det drygt 60 procent av de statsanställda som arbetade hemifrån, enligt Arbetsgivarverkets senaste sammanställning.

Det innebär en marginell ökning med en knapp halv procentenhet jämfört med januari då strax under 60 procent av de statsanställda arbetade hemifrån.

Precis som under förra månaden är spridningen stor mellan de 199 myndigheter när det gäller andelen personal som arbetar hemifrån.

Statens institutionsstyrelse, SiS och Kriminalvården hamnar i botten på listan, där 6 respektive 10 procent av personalen arbetade hemifrån under februari.

”Tittar man myndighetsvis finns det en variation mellan 5 och 100 procent i andelen som arbetar hemifrån. En del verksamheter behöver förstås bedrivas på plats”, sade Anders Stålsby, statistikchef på Arbetsgivarverket till Publikt i samband med att förra månadens statistik presenterades.

På tio av myndigheterna redovisar man att samtlig personal arbetar hemifrån, och på över hälften av de 199 myndigheterna ligger andelen distansarbetande på över 85 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.