Pendelns tågvärdar demonstrerade

SPÅRTRAFIKEN2021-09-01
I går demonstrerade ST inom MTR Pendeln mot att Region Stockholm beslutat att avskaffa tågvärdar på pendeltågen. Ett sextiotal personer deltog i manifestationen, som genomfördes tillsammans med Seko.

Demonstranterna samlades utanför trafiknämndens möteslokal.

– Det var lyckat och vi fick fram vårt budskap, som är att politikerna måste se över frågan en gång till och dra tillbaka beslutet, säger Roger Delin, ordförande för ST inom MTR Pendeln.

Det var strax före sommarsemestrarna som beskedet från Region Stockholms trafiknämnd kom, att pendeltågen från 2023 inte längre ska ha några tågvärdar. I stället ska tågens dörrpar bevakas av lokföraren med hjälp av kameror. Syftet är att spara pengar, enligt de ansvariga politikerna.

– Vi anser att tågvärdarna ska vara kvar ombord. Det behövs två personer med säkerhetstjänst ombord. Vi vet också att det är många lokförare som inte vill köra ensamma. Den psykosociala arbetsmiljön blir tung med ensamarbete och ett så stort ansvar, säger Roger Delin.

Under demonstrationen kom trafikregionrådet Kristoffer Tamsons, M, ut och fackförbunden fick chans att framföra sin inställning till beslutet. Han lyssnade men gav inga andra besked, berättar Roger Delin.

Regiontrafikrådet Kristoffer Tamsons, M, kom ut och pratade med demonstranterna.
Regiontrafikrådet Kristoffer Tamsons, M, kom ut och pratade med demonstranterna.

– Det var bra att Kristoffer Tamsons kom ut, så att vi fick chansen att berätta om vår inställning. Vi kommer naturligtvis att fortsätta att försöka få ansvariga politiker att förstå att det här beslutet är fel. Vi har bjudit in trafikregionrådet för att få förklara närmare.

Nu har MTR Pendeltågen precis påbörjat en risk- och konsekvensanalys tillsammans med skyddsorganisationen. Arbetsgivaren vill också börja förhandla redan i september, berättar Roger Delin.

Arbetsgivaren har tidigare lovat att alla de cirka 360 tågvärdarna kommer att erbjudas annat jobb inom bolaget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.