Pendelns tågvärdar demonstrerade

SPÅRTRAFIKEN2021-09-01

I går demonstrerade ST inom MTR Pendeln mot att Region Stockholm beslutat att avskaffa tågvärdar på pendeltågen. Ett sextiotal personer deltog i manifestationen, som genomfördes tillsammans med Seko.

Demonstranterna samlades utanför trafiknämndens möteslokal.

– Det var lyckat och vi fick fram vårt budskap, som är att politikerna måste se över frågan en gång till och dra tillbaka beslutet, säger Roger Delin, ordförande för ST inom MTR Pendeln.

Det var strax före sommarsemestrarna som beskedet från Region Stockholms trafiknämnd kom, att pendeltågen från 2023 inte längre ska ha några tågvärdar. I stället ska tågens dörrpar bevakas av lokföraren med hjälp av kameror. Syftet är att spara pengar, enligt de ansvariga politikerna.

– Vi anser att tågvärdarna ska vara kvar ombord. Det behövs två personer med säkerhetstjänst ombord. Vi vet också att det är många lokförare som inte vill köra ensamma. Den psykosociala arbetsmiljön blir tung med ensamarbete och ett så stort ansvar, säger Roger Delin.

Under demonstrationen kom trafikregionrådet Kristoffer Tamsons, M, ut och fackförbunden fick chans att framföra sin inställning till beslutet. Han lyssnade men gav inga andra besked, berättar Roger Delin.

Regiontrafikrådet Kristoffer Tamsons, M, kom ut och pratade med demonstranterna.
Regiontrafikrådet Kristoffer Tamsons, M, kom ut och pratade med demonstranterna.

– Det var bra att Kristoffer Tamsons kom ut, så att vi fick chansen att berätta om vår inställning. Vi kommer naturligtvis att fortsätta att försöka få ansvariga politiker att förstå att det här beslutet är fel. Vi har bjudit in trafikregionrådet för att få förklara närmare.

Nu har MTR Pendeltågen precis påbörjat en risk- och konsekvensanalys tillsammans med skyddsorganisationen. Arbetsgivaren vill också börja förhandla redan i september, berättar Roger Delin.

Arbetsgivaren har tidigare lovat att alla de cirka 360 tågvärdarna kommer att erbjudas annat jobb inom bolaget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA