Bild: Michael Erhardsson/Mostphotos

Tågvärdar blir kvar i väntan på utredning

SPÅRTRAFIKEN2023-01-26

Det nya politiska styret i Region Stockholm har beslutat att pausa avvecklingen av tågvärdarna på pendeltågen. Nu ska säkerheten och tillgängligheten utan tågvärdar utredas innan ett slutgiltigt beslut fattas.

Trafiknämnden i Region Stockholm beslutade 2021 att tågvärdarna på pendeltågen skulle ersättas med kameror till 2023. Publikt rapporterade då om kritik från lokförare som ansåg att det skulle leda till försämrad säkerhet. MTR, som kör tågen på uppdrag av regionens kollektivtrafikföretag SL, har sedan 2021 arbetat med frågan.

Nu har trafiknämnden fattat ett nytt beslut i frågan, enligt Dagens Nyheter. Avvecklingen av tågvärdarna ska pausas, i väntan på en utredning av hur tillgängligheten och säkerheten i trafiken kommer att påverkas om tågvärdarna försvinner.

Fjolårets regionval i Stockholm ledde till ett maktskifte där Centern, Socialdemokraterna och Miljöpartiet tog över styret med stöd från Vänsterpartiet. Tidigare styrdes regionen av en borgerlig allians tillsammans med Miljöpartiet. Maktskiftet har nu resulterat i den förändrade inriktningen.

När utredningen kommer att presenteras är ännu inte klart. Men enligt trafikregionrådet Anton Fendert, MP, ska den vara genomförd inom det närmaste halvåret.

”Vi har inte satt ett slutdatum för utredningen. Vi vill att den ska göras ordentligt. Men vi har också understrukit vikten av att den görs skyndsamt eftersom det är så många som väntar på besked i den här frågan”, säger han till Dagens Nyheter.

ST Pendelns ordförande Roger Delin är nöjd med beskedet om utredningen.

– Vi välkomnar det här beslutet och ser att vi har chansen att få med skyddsaspekterna i den här utredningen. Det perspektivet har vi saknat hela tiden och det är anledningen till att vi ansett att beslutet varit dåligt underbyggt, säger han.

ST-sektionen arbetar nu för att skyddsombud från pendeltågen ska få inflytande i utredningen.

– Vi trycker på för att få med skyddsombuden. Får de komma till tals så tror jag på ett positivt beslut, säger Roger Delin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Spårtrafiken
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA