Tågvärdarna får vara kvar en tid

SPÅRTRAFIKEN2022-12-07

MTR har stoppat övergången till tågvärdslösa pendeltåg i Stockholmsområdet tills vidare, rapporterar Mitti-tidningarna. Men bolaget har inte backat från planerna på att ta bort tågvärdarna på sikt.

De fackliga protesterna mot planerna att köra pendeltågstrafiken utan tågvärdar har varit omfattande. Nu har operatören MTR backat, med hänvisning till Trafikverkets kommande byte av it-system för spårplaneringen som ska genomföras 11 december, skriver Mitti-tidningarna.

”Vi insåg att det skulle kunna bli en alltför stor belastning för oss att implementera vår förändrade arbetsmodell fullt ut samtidigt som de ska byta sitt system. Så vi valde att backa”, säger Niklas Ekström, presstalesperson på MTR, till Mitti.

I stället för vart tredje tåg kommer det nu att bli ett eller två tåg om dagen som körs utan att lokföraren har hjälp av en tågvärd ombord.

Under hösten har lokförarna som en del av förändringen tagit över ansvaret för utropen och för att övervaka dörrarna via nyinstallerade kameror på flera avgångar. Men hittills har det fortsatt funnits en tågvärd ombord för att kommunicera med passagerarna och som backup, skriver Mitti-tidningarna.

”Nu får lokförarna längre tid på sig att vänja sig vid det nya arbetssättet, vilket är en positiv sak. Och MTR kan fokusera på att få det att fungera. Vi har inte backat från att förändringen ska genomföras”, säger Niklas Ekström till Mitti-tidningarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.