Annons:

Rättsväsende

Ämne:Rättsväsende
Här hittar du de artiklar Publikt publicerat om Rättsväsende. Du kan även följa vad Publikt skriver om Rättsväsende genom att prenumerera på RSS-flödet för detta ämne.
EkobrottsmyndighetenNyhetEfter ett larm om mycket dålig arbetsmiljö för den administrativa personalen på Ekobrottsmyndigheten ska nu kraftfulla åtgärder sättas in. ”Det ser jättefint ut på papper. Nu återstår själva verkstaden”, säger Ylva Nilsson, vice huvudskyddsombud.
PolenNyhetDe domare som avskedats av den polska regeringen är djupt oroade för domstolarnas oberoende i Polen. När 34 domare i Högsta domstolen tvingas i pension i sommar kommer två av tre domare att vara nyutnämnda, uppger SVT.
Brottsförebyggande rådetNyhetBrottsförebyggande rådet, Brå, får i uppdrag att inrätta ett nationellt centrum mot våldsbejakande extremism, skriver regeringen på sin hemsida.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Ekobrottsmyndigheten bör få utökat ansvar för att bekämpa brott mot välfärdssystemen, föreslår en utredning. Dålig idé, tycker båda myndigheterna i sina remissvar.
Rättsväsendet. NyhetPolisorganisationskommittén har föreslagit en ny tillsynsmyndighet för Polisen och Kriminalvården. Men i ett remissvar skriver nu Åklagarmyndigheten att de gärna tar hand om den uppgiften i stället.
PolisenNyhetEn polischef i södra Sverige har åtalats för tre fall av sexuellt ofredande. Om polischefen döms kommer han troligtvis att skiljas från sin anställning, skriver Polisens personalansvarsnämnd i ett yttrande till rätten.
IntegritetNyhetTio myndigheter ska bli skyldiga att lämna personuppgifter till andra myndigheter för att underlätta arbetet mot grov organiserad brottslighet. Det föreslår justitiedepartementet i en promemoria. Enligt promemorian kan risken för integritetsintrång öka.
PolisenNyhetHandläggningstiden för vapenärenden har blivit kortare, enligt en ny rapport från Polismyndigheten. Men skillnaden är stor mellan olika regioner.
IntegritetNyhetI november slog Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden fast att Skånepolisens register över romer var olagligt. Nu har nämnden lämnat 60 personers skadeståndskrav vidare till Justitiekanslern, JK, rapporterar Sveriges Radios Ekot.
ArbetsmiljöNyhetMetalldetektorer gör att säkerheten blir bättre vid domstolarna. Det konstaterar Domstolsverket efter ett och ett halvt års försöksverksamhet vid sex tingsrätter.
RättsväsendetNyhetDet är fel att en myndighet underställd regeringen utövar tillsyn över domstolarna. Det anser två av landets högsta jurister i en debattartikel. Därför bör Justitiekanslern, JK, fråntas sitt tillsynsuppdrag.
MänniskohandelNyhetEn ny internationell definition av begreppet människohandel skulle kunna ge fler fällande domar, enligt en doktorsavhandling vid Uppsala universitet.
RättsväsendetNyhetDen som sitter häktad längre tid än det fängelsestraff som senare utdöms har ingen självklar rätt till ersättning. Det har JK kommit fram till efter en anmälan från en person som drabbats av det.
FörvaltningNyhetRiksrevisionen kritiserar Skatteverket för brister i årsredovisningen. Skatteverkets interna kvalitetssäkring har gett fel i resultatredovisningen för år 2012.
KRIMINALVÅRDENNyhetKriminalvården lägger ned tre anstalter, ett häkte och två avdelningar på anstalten Hinseberg. Orsaken är att beläggningen på anstalter och häkten minskar.
Prenumerera på