Om Arbetsförmedlingens förslag blir verklighet stängs 132 kontor, bland dem kontoret i Skara på bilden.
Bild: Monika Manowska
Om Arbetsförmedlingens förslag blir verklighet stängs 132 kontor, bland dem kontoret i Skara på bilden.

Arbetsplatsombuden: ”Vi saknar en plan”

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-03-29

I går kom beskedet om att Arbetsförmedlingens ledning vill lägga ned 132 kontor. I dag vittnar lokala arbetsplatsombud om chocktillstånd, uppgivenhet och avsaknad av besked om framtiden. ”Många hoppades nog ändå in i det sista”, säger Clas Lund, arbetsplatsombud i Piteå.

När ledningen för Arbetsförmedlingen meddelade att planen är att successivt avveckla mer än hälften av myndighetens lokalkontor under de närmsta två åren steg oron bland personalen, säger lokala arbetsplatsombud till Publikt. Agerandet reser också en rad frågor bland personalen.

Piteås arbetsförmedling finns med på listan över de kontor som ledningen vill lägga ned. Här jobbar 40 personer, varav ungefär 15 är ST-medlemmar.

– På något sätt tror jag att vi hade det här på känn. Men många hoppades nog ändå in i det sista att ledningen skulle tänka in att Piteå är näst största kommun i länet, och att det finns många viktiga funktioner för Arbetsförmedlingen här, säger STs arbetsplatsombud Clas Lund.

Han beskriver stämningen på jobbet som sammanbiten och uppgiven. Många är oroliga eftersom klara besked dröjer.

– Vi vet inte mer än att ST har haft invändningar mot det här förslaget. När inget är hundra procent klart råder en allmän uppgivenhet kring att inte kunna planera för framtiden.

Clas Lund bedömer att vissa kommer att bli arbetsledda till närliggande kundtjänster, varav den närmsta ligger ungefär 6 mil bort och den näst närmsta omkring 15 mil från Piteå. Kommunikationerna med buss är relativt goda men framför allt den sistnämnda kan det bli tidsödande att pendla till, konstaterar Clas Lund.

Vissa anställda bor ute på landsbygden, åt fel håll, påpekar han.

– Jag vet inte om det betyder att de inte kan ta en förflyttning, men vi pratar om närmare 12 timmar borta från hemmet per dag i en del fall.

I andra änden av landet är det inte riktigt lika stor oro för pendlingsavstånden. Men personalen i Trelleborg är precis lika ovetande om framtiden som de anställda i Piteå, enligt STs arbetsplatsombud Daniel Almström.

– Det här är ju en direkt konsekvens av budgeten och Arbetsförmedlingen har redan innan det här beskedet reformerats från grunden. Så inom ramen för det förstår vi ju det här. Men vi vet ingenting om framtiden och det är många tankar som far omkring, säger han.

Bland de runt 70 anställda i Trelleborg är ungefär 30 medlemmar i ST. Många bor på orten och är vana vid korta arbetsresor, enligt Daniel Almström.

Närmsta kontor, i Malmö, ligger en knapp halvtimme bort med bil och det finns goda kommunikationsmöjligheter med både tåg och bussar, förklarar han.

– Jämfört med Norrland är det ju bättre här. Men det är klart att folk är oroliga över vad som händer. Många har familj på orten.

För den som inte vill pendla är den övriga arbetsmarknaden dock ganska god, bedömer han.

– Bara för att Arbetsförmedlingen nu minskar så finns ändå behovet av den typen av personal kvar här. Man får finna andra konstellationer.

Om Arbetsförmedlingens planer blir verklighet stängs 132 kontor, 22 av dem i norra Norrland. Kvar blir 106 egna kontor runt om i landet. I samband med att förslaget presenterades meddelade ST-avdelningen på myndigheten att facket förklarat sig oenigt och begärt central förhandling.

– Det här är inte rätt sätt. Vi förstår inte varför det måste gå så fort, sade Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, till Publikt efter att beslutet tillkännagavs.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, gick hårt åt Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg och menade att han har trampat på gasen för snabbt i processen kring avveckling av kontoren. ”Vi vill säkerställa att man inte släcker ned verksamhet i förtid innan det finns fungerande alternativ. Det är olyckligt att man förhastat tagit beslut redan i dag”, sade hon till Sveriges Radios Ekot.

Flera arbetsplatsombud som Publikt har talat med delar arbetsmarknadsministerns bild.

– Min högst personliga åsikt är att hela processen med att göra om myndigheten genomförs utan att det finns en riktig plan på plats. Man gör stora förändringar på lite för kort tid, säger Clas Lund i Piteå.

I Trelleborg är känslan densamma, enligt arbetsplatsombudet Daniel Almström.

– Folk är fortfarande lite chockade. Man går från beslut till beslut och i vissa fall har man fått läsa om vad som ska hända i media innan vi fick reda på det själva, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA