Domstolar slår larm om resursbrist

RÄTTSVÄSENDET2018-11-26

Domstolsverket slår larm om resursbrist. Myndigheten hade inför årets budget begärt ytterligare 350 miljoner kronor, men i övergångsbudgeten blev det ingen ökning alls.

Domstolsverket behöver mer pengar för att klara den ökande verksamheten. I årets budgetunderlag begärde myndigheten en ramökning med 350 miljoner kronor för åren 2019-2021, framför allt för att täcka upp för en ökad måltillströmning. Nu konstaterar generaldirektör Martin Holmgren i ett pressmeddelande att det inte blev någon ökning alls i övergångsbudgeten:

”Sedan vi lämnade vårt budgetunderlag i februari i år har måltillströmningen och kostnaderna i domstolarna ökat ytterligare, vilket gör behovet av en resursförstärkning än tydligare”, kommenterar Martin Holmgren.

Under de senaste två åren har antalet mål ökat till de högsta nivåerna under hela 2000-talet. En förklaring är att ökade satsningar på Polisen slår igenom i hela rättskedjan. Allt fler brottmål strömmar in till domstolarna. Antalet inkomna mål till tingsrätterna har hittills i år ökat med åtta procent. Ökningen märks också vid förvaltningsrätterna där ökningen är sex procent och främst avser mål enligt socialtjänstlagen och lagen om vård av unga. Förutom att antalet mål har blivit fler bidrar också förekomsten av stora och komplexa mål till ett ökat resursbehov.

”I takt med att allt fler mål når domstolarna riskerar handläggningstiderna att bli längre, vilket i slutändan drabbar den enskilde som väntar på ett avgörande. Att ge domstolarna förutsättningar att kunna avgöra fler mål är viktigt för såväl rättssäkerheten som för samhällsekonomin”, påpekar Martin Holmgren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA