Annons:
Längst ned i artikeln finns en fullständig tabell.
Statsförvaltning
Nyhet
AVEva Spira0 kommentarerTyck till!

Så hög är myndigheternas personalomsättning

Var åttonde statsanställd lämnade sitt jobb mellan 2017 och 2018. Men variationerna är stora. Vid exempelvis Barnombudsmannen slutade 61 procent av de anställda under perioden. På Trafikverket var siffran 7 procent. Publikt har siffrorna för personalomsättningen vid landets myndigheter.

En tabell över personalomsättningen vid enskilda myndigheter finns i slutet av artikeln.

Att en myndighet har hög personalomsättning kan ha flera orsaker. Det kan bero på stora pensionsavgångar eller många visstidsanställningar. Det kan också bero på att myndigheten har flyttats efter politiska beslut. 

På omlokaliserade Inspektionen för socialförsäkringen har exempelvis mer än hälften av de anställda, 54 procent, slutat mellan september 2017 och september 2018, visar Arbetsgivarverkets statistik. På Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, är siffran 41 procent.

Det ska jämföras med genomsnittet för samtliga myndigheter, som är 12,6 procent enligt Arbetsgivarverket.

Uppgifterna om personalomsättningen på enskilda myndigheter är framtagen av Arbetsgivarverket på begäran av Publikt. Alla statliga myndigheter med fler än 20 anställda finns med i sammanställningen, som omfattar alla anställda med månadslön, oavsett anställningsform.

Barnombudsmannen, en liten myndighet med ett trettiotal anställda, toppar listan. Där slutade 61 procent av personalen mellan 2017 och 2018.

En orsak är att Barnombudsmannen till stor del är uppdragsfinansierad och därför har många tidsbegränsat anställda, säger Kristina Geiger som är chef för förvaltning och verksamhetsstöd på myndigheten.

Men det var också många medarbetare som slutade inför bytet av barnombudsman – myndighetens chef – i september 2018.

– Det är alltid så när man byter chef att en del funderar på om de ska sluta eller inte. Alla chefer hos oss är nya.

Nu är Kristina Geigers förhoppning att förvaltningsanslagets andel av budgeten ska öka, så att det blir möjligt att ge fler medarbetare tillsvidareanställningar.

– Den här ryckigheten är ju inte bra för någon, säger hon.

På Upphandlingsmyndigheten avslutade en tredjedel, 34 procent, sin anställning mellan september 2017 och september 2018.

Myndighetens kommunikationschef Åsa Olsson tror att en bidragande orsak kan vara att myndigheten är relativt ny. Den bildades i september 2015.

– I början var mycket oklart om myndighetens uppdrag, så många slutade för att jobbet kanske inte blev som de hade tänkt sig. Vi hade också många tidsbegränsade regeringsuppdrag de första åren.

Men läget har stabiliserats, förklarar Åsa Olsson och tillägger att den senaste medarbetarundersökningen visar att de flesta numera är nöjda med sin arbetsmiljö.

Av de anställda på Länsstyrelsen i Blekinge län lämnade 22 procent sitt jobb under mätperioden.

Länsrådet Helena Morgonsköld säger att det har flera orsaker, men att många har långa pendlingsavstånd och gärna byter till jobb närmare hemorten om de har möjlighet. Dessutom konkurrerar Boverket, även det i Karlskrona, om de anställda.

– I fjol utökade de sin verksamhet och många gick dit, förklarar hon.

STs vice sektionsordförande vid länsstyrelsen, Annie Lees, tycker att det är viktigt att ta reda på exakt varför anställda lämnar myndigheten.

– Det är inte jättebra att var femte kollega byts ut. Jag tror att en orsak kan vara löneläget, säger hon.

Statens institutionsstyrelse, SiS, hade en personalomsättning på 18 procent mellan september 2017 och september 2018.

STs avdelningsordförande på SiS, Thord Jansson, är inte överraskad.

– Vi är inte så förvånade. SiS har många visstidsanställda och ett antal problem med arbetsmiljön. Det förekommer en del hot och våld, vilket bidrar till att folk tröttnar och byter jobb.

Thord Jansson menar att det behövs bättre arbetsmiljö och bättre lön för att anställda ska stanna längre.

Trafikverket är en av de myndigheter som med en personalomsättning på 7 procent ligger långt under genomsnittet på 12,6 procent.

STs avdelningsordförande Jerk Wiktorsson tror att det beror på att Trafikverket vuxit kraftigt de senaste åren.

– Vi har högkonjunktur här. Myndigheten har anställt 3 000 fler på tre år, så det finns stora möjligheter att byta jobb internt om man tröttnat på det man har.

Jerk Wiktorsson tror däremot inte att den låga personalomsättningen skulle bero på att de anställda vid Trafikverket har bättre villkor eller en bättre arbetsmiljö än på andra håll.

STs ordförande Britta Lejon säger att det i och för sig inte är förvånande att många byter jobb under en högkonjunktur eller att anställda inte följer med vid en omlokalisering.

– Men det där är en väldigt viktig siffra att hålla koll på för ledningen. För den säger något om hur folk trivs på arbetsplatsen. En extremt hög siffra kan visa att allt inte står rätt till, säger Britta Lejon.

 

Bli den första att tycka till!
KronofogdenNyhetMellan 25 000 och 30 000 ärenden i kö i väntan på att registreras. Upp mot 80 dagars handläggningstid. Medarbetarna på den enhet inom Kronofogden som jobbar med betalningsföreläggande har det tungt, konstaterar Malin Almkvist Klaesson, STs ordförande på myndigheten.
RiksgäldenNyhetDe senaste två åren har Riksgälden köpt ut medarbetare för minst sju miljoner kronor, uppger Dagens Industri. Relationerna mellan riksgäldsdirektör Hans Lindblad och personalen är ansträngda.
DomstolarnaNyhetAntalet beslagtagna föremål vid tingsrätterna har mer än tiodubblats de senaste sju åren, uppger SVT. Det främsta skälet är att fler tingsrätter har infört säkerhetskontroller, som tidigare inte funnits.
Fördjupning: DistansarbeteFördjupningMöjligheten att jobba hem­ifrån kan underlätta var­dagen för många anställda – men när alla inte är på plats påverkas också kommunikation och arbetsgemenskap. Flera statliga arbetsgivare framhåller vikten av att kolleger träffas i vardagen.
KlimatetNyhetTusentals tyskar klimatstrejkar på betald arbetstid i dag, skriver Dagens Nyheter. 3 200 tyska företag från olika branscher står bakom initiativet Entrepreneurs für future, och många av dem stänger för att låta sina anställda delta i protesterna.
STATENS SERVICECENTERNyhetDatainspektionen har fått in flera anmälningar om att den lönehantering som sköts av Statens servicecenter läcker personuppgifter till obehöriga. Nu inleder myndigheten en granskning av de påstådda incidenterna.
SocialförsäkringarNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan sedan ett överklagande genom felaktig hantering hos myndigheten blivit liggande i nio månader utan att behandlas.
STATSBUDGETENNyhetArbetsförmedlingen får som tidigare aviserats extra tillskott i statsbudgeten för nästa år. Men det betyder inte nödvändigtvis att nedlagda lokalkontor återuppstår. ”Däremot har regeringen varit väldigt tydlig gentemot Arbetsförmedlingen om att det måste finnas möjligheter till god service i hela landet”, säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Publikt.
STATSBUDGETENNyhetMigrationsverket, Polisen och Kriminalvården är några av de myndigheter som får ökat anslag i regeringens budgetproposition. "För att kunna beta av och snabba på handläggningen behöver Migrationsverket ytterligare resurser", säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Publikt.
STATENS SERVICECENTERNyhetStatens servicecenter, SSC, hör till statsbudgetens vinnare med ett tillskott på närmare 140 miljoner kronor. I det ingår resurser för fyra nya servicekontor, men generaldirektören Thomas Pålsson räknar med att det blir fler.
TCONyhetTCO anser att regeringens arbetsmarknadspolitiska satsning i budgeten för 2020 är otillräcklig. TCO saknar bland annat besked om hur högskolor och universitet ska bidra till omställningen på arbetsmarknaden.
STATSFÖRVALTNINGNyhetKvinnorna har gått om männen på de högsta statliga posterna, visar regeringens redovisning i budgetpropositionen. Bland de 199 myndighetscheferna är 104 kvinnor och 95 män.
StatsbudgetenNyhetArbetsförmedlingen får ett tillskott på förvaltningsanslaget för de kommande åren för att ”upprätthålla takten i reformeringen” och ”undvika ytterligare neddragningar” utöver de som redan aviserats, skriver regeringen i ett pressmeddelande dagen innan budgetpropositionen presenteras. ST anser att det är positivt att det kommer ett tillskott – men att summan är för låg.
SocialförsäkringarNyhetDen snabba ökningen av privata välfärdslösningar hotar den svenska modellen, hävdar ekonomen John Lapidus vid Göteborgs universitet i en nyutkommen bok.
JÄMSTÄLLDHETNyhetMetoderna i Diskrimineringsombudsmannens tillsyn är naiva och ineffektiva, skriver den tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en debattartikel med anledning av Publikts avslöjande att många statliga myndigheter inte lever upp till lagens krav på årliga lönekartläggningar. Enligt Lena Svenaeus är den bristande tillsynen skälet till att lagen inte respekteras.
BiståndNyhetHöstbudgeten kommer att innehålla 175 miljoner kronor extra till Sidas förvaltningsbudget, enligt ett pressmeddelande. Syftet är att säkra ett effektivt bistånd genom bättre kontroll och utvärdering.
DomstolarnaNyhetAntalet kvinnliga domstolschefer har i det närmaste fördubblats de senaste tio åren, uppger Ekot, som tagit del av Domstolsverkets egen statistik.
STATSBUDGETENNyhetArbetsförmedlingen kommer få mer pengar till externa aktörer, ytterligare 193 miljoner kronor nästa år. Anslaget kommer sedan att växa undan för undan fram till 2022, uppger Dagens industri.
Brottsförebyggande rådetNyhetStatskontoret ska göra en djupgående granskning av verksamheten vid Brottsförebyggande rådet, Brå, för att analysera hur Brå har använt sina resurstillskott och hanterat förtydligandena av sina uppgifter.
KriminalvårdenNyhetEn anställd vid Kriminalvården hotas av åtal för grovt vapenbrott sedan han gripits av polis i Linköping med ett skarpladdat hagelgevär i bilen, rapporterar nyhetsbyrån Siren.
SocialförsäkringarNyhetBåde Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan brister i sin hantering av sanktioner, när personer i etableringsersättningen brutit mot reglerna. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en tillsynsrapport.
REGERINGENNyhetI måndags lämnade Eva Nordmark TCO för att bli ny arbetsmarknadsminister. I dag har hon besökt Arbetsförmedlingens kontor i Ljungby. Den närmaste tiden ska hon ägna sig åt att skapa sig en bild av läget på myndigheten. Hon vill också prioritera arbetsmiljöfrågorna. ”Vi behöver ha ett mycket starkt fokus på den psykiska ohälsan och pressen i arbetslivet”, säger hon till Publikt.
STATSBUDGETENNyhetFinansinspektionen, Skatteverket och tre länsstyrelser föreslås få ett ökat budgetanslag på totalt 42 miljoner kronor med början nästa år. Pengarna ska gå till att bekämpa pengatvätt på olika sätt, enligt ett pressmeddelande från regeringen.
HögskolanNyhetI en internationell jämförelse ger en akademisk utbildning i Sverige lite resultat i lönekuvertet. Det visar OECDs senaste lönerapport Education at a glance 2019, rapporterar Ekot.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetEfter rapporter om arbetsmiljöproblem kallades Myndigheten för arbetsmiljökunskaps generaldirektör Nader Ahmadi till departementet för att förklara sig. Nu ska konsulter hjälpa honom med ledarskapet, skriver tidningen Arbetarskydd.
A-kassaNyhetEnligt en dom från förvaltningsrätten ska semesterersättning räknas med i underlaget för a-kassa. Målet har drivits av LO-TCO Rättsskydd för en medlem i Unionen.
Inspektionen för socialförsäkringenNyhetFör ett par veckor sedan invigde Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, sitt nya huvudkontor i Göteborg. Efter beslutet i januari 2018 om omlokalisering har ISF nu i sin helhet flyttat från Stockholm till Göteborg. 12 av 55 anställda har följt med.
ArbetsrättNyhetFackförbundet Kommunal har anmält Arbetsmiljöverket till Justitieombudsmannen, JO, för att myndigheten har upphävt ett skyddsstopp utan att först kontakta skyddsombudet, skriver Arbetet.
DigitaliseringNyhetEtt gemensamt system för säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte skulle ge stora samhällsekonomiska effekter och nyttor, enligt en rapport som sju statliga myndigheter lämnat till regeringen.
REGERINGENNyhetTCOs ordförande Eva Nordmark lämnar sin post och tar över som ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson, S. Det meddelade statsminister Stefan Löfven, S, på dagens riksmöte.
STATSFÖRVALTNINGNyhetDet blir fyra nya servicekontor i Västerbotten, Dalarna och Värmland, meddelade statsminister Stefan Löfven, S, i sin regeringsförklaring. Kontoren placeras i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
Tweet från Domstolsverket
RättsväsendetNyhetAnslagen till de rättsvårdande myndigheterna höjs med 700 miljoner kronor under 2020. Störst anslagshöjning går till Domstolsverket med 280 miljoner kronor.
ArbetsrättNyhetEn medarbetare vid Arbetsförmedlingen, som tidigare i år fick sex års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott, avskedas från sin anställning. Det har personalansvarsnämnden beslutat, skriver Arbetet.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEtt ökat budgetanslag med 5 miljoner kronor ska hjälpa Arbetsmiljöverket att råda bot på fusk och brottslighet i arbetslivet. Pengarna ska gå till myndighetens inspektionsverksamhet, enligt ett pressmeddelande från regeringen.
TULLVERKETNyhetDet kommande budgetförslaget innehåller en permanent ökning av Tullverkets anslag med 110 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att förhindra att vapen kommer in i landet, uppger SVT.