Annons:
Skyddsombudet Thomas Petersen varnade redan innan avtalet trädde i kraft i maj 2019 för att det skulle leda till ohälsa bland personalen. Nu har ST sagt upp avtalet. ”Folk ringer och gråter för att de inte orkar jobba”, säger Thomas Petersen till Publikt.Bild:Kriminalvården
KRIMINALVÅRDEN
Nyhet
AVLinus Hellerstedt0 kommentarerTyck till!

ST inom Kriminalvården säger upp avtal

Under hösten har skyddsombud larmat om att ett nytt kollektivavtal lett till ohälsa för personalen på nationella transportenheten utrikes vid Kriminalvården. Efter resultatlösa försök till omförhandling har ST nu sagt upp avtalet. Alla fackliga organisationer inom Kriminalvården har också sagt upp samverkansavtalet med arbetsgivaren.

När det nya kollektivavtalet vid Kriminalvårdens nationella transportenhet utrikes, NTE utrikes, började gälla 6 maj 2019 hade skyddsorganisationen redan larmat Arbetsmiljöverket.

Som Publikt tidigare har skrivit om varnade skyddsombudet Thomas Petersen redan då för att avtalet skulle leda till kortare vila och mer nattarbete, vilket i sin tur skulle riskera att gå ut över personalens hälsa.

ST kom överens med arbetsgivaren om att avtalet skulle utvärderas efter sex månader. När det nu är gjort har man valt att säga upp avtalet. Seko har tidigare gjort detsamma.

– Folk ringer och gråter för att de inte orkar jobba. Det har tyvärr gått så långt att ett uppsagt avtal är bättre än det avtal som är. Arbetsgivaren ger inte utrymme för återhämtning, säger Thomas Petersen till Publikt.

Enligt honom har arbetsgivaren tolkat avtalet för snävt. Därför är det positivt att ST nu har sagt upp det, eftersom parterna behöver sätta sig vid förhandlingsbordet för att komma överens om något annat.

– Det var ett arbetsgivarvänligt avtal som dessutom har tolkats snävt från arbetsgivarens sida, och som har drabbats oss väldigt hårt, säger Tomas Petersen.

STs förhandlingsansvarige, Joachim Danielsson, anser att avtalet som ST skrev på i grund och botten var bra. Problemet är att arbetsgivaren inte har tillämpat det på ett sätt som är förenligt med partsavsikterna, enligt honom.

– Det hade behövt kompletteras med en skrivning som tydliggör hur man ska använda sig av de olika arbetstidsmodellerna. Vi nådde inte dit vilket gjorde att vi känner att vi inte kom vidare, säger han till Publikt.

Joachim Danielsson ångrar inte att facket skrev på avtalet, utan poängterar att det hade fungerat om det hade tillämpats annorlunda av arbetsgivaren. Hans förhoppning är att det blir förhandlingar med arbetsgivaren om ett nytt kollektivavtal efter nyår. Där strävar han efter att få till partsgemensamma skrivningar som tar höjd för det nödvändiga när det gäller vila och arbetstid.

– Vi har få verktyg i påverkansprocessen, ett av dem är att vi kan säga upp avtalet. Vi måste ta det ansvar som vi kan för att hitta lösningar, säger Joachim Danielsson.

Från arbetsgivarsidan menar man att avtalet har tillämpats som det var tänkt. Enligt Kriminalvårdens förhandlingschef Ola Nilsson har även vissa otydligheter i avtalet justerats.

– Det kan ha skett enstaka fel för enstaka uppdrag avseende exempelvis vila, men det som tillämpas är det som avtalet ger uttryck för, säger han till Publikt.

Enligt Ola Nilsson är det olyckligt att ST har valt att säga upp avtalet, men han påpekar att det fortfarande gäller på kort sikt. På längre sikt behövs en hållbar lösning, menar han.

– Vi överväger fortfarande hur vi ska ta oss an detta på bästa sätt. Vi har ännu inte något nytt datum för förhandling men vi kommer att återkomma till ST i frågan efter helgerna, säger Ola Nilsson.

I dag har även ST, Seko och Saco-S gemensamt sagt upp samverkansavtalet med arbetsgivaren. Enligt Per Sunneborn, ordförande för ST inom Kriminalvården, är uppsägningen ett resultat av förhandlingar som pågått under ett par års tid.

Anledningen är att arbetsgivaren inte gör tillräckligt för att se till att personalen har möjlighet att delta på arbetsplatsträffar under arbetstid.

–  Samverkan bygger på arbetsplatsträffar och vi är en dygnet- och året-runt-verksamhet. Vi anser att alla våra medarbetare ska ges möjlighet att delta på de här träffarna på betald arbetstid. Nu bjuder man in till frivilliga träffar, vilket gör att många inte kommer på sina lediga dagar. Och det kan jag förstå, säger Per Sunneborn.

Det har också varit problem med utvecklingssamtalen, som ligger till grund för lönesättning, enligt Per Sunneborn. I vissa fall har utvecklingssamtalen uteblivit, och i vissa fall har personalen inte fått tillräckligt med tid för att förbereda sig, enligt honom.

– Jag utgår ifrån att det blir förhandlingar om att teckna ett nytt samverkansavtal inom kort. Det här är grundpelare, ska man ha samverkan måste man tänka samverkan hela vägen, säger Per Sunneborn.

Samverkansavtalet har en uppsägningstid på tre månader.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.