Förhandlingar om avtalet pågår in i det sista

AVTAL2016-09-29

Förhandlingarna om ett nytt avtal för de statliga myndigheterna pågår in i det sista. ”Det är nu när det gamla avtalet snart löper ut och man inte längre är bunden av fredsplikt som det händer mest”, säger STs ordförande Britta Lejon.

Vid midnatt, natten till lördag, upphör nuvarande centrala avtal för de statliga myndigheterna att gälla. Fortsatta förhandlingar är inplanerade både i dag och i morgon, fredag, men flera frågor återstår att lösa.

Men redan nu kan Britta Lejon avslöja att parterna kommit överens om en del förbättringar inom arbetsmiljöområdet i linje med förhandlingsrådet OFRs yrkanden.

Hennes bedömning är att ett avtal kan bli klart i morgon, men ännu kan mycket hända.

STs huvudkrav är att det ska finnas en löneökning angiven i siffror i avtalet och att det ska vara tidsbestämt.

De frågorna är ännu inte slutligt avgjorda, men enligt Britta Lejon brukar de alltid komma sist i förhandlingarna.

– Vi skriver inte på om vi inte får en reallöneökning i siffror, säger hon.

Om parterna – Arbetsgivarverket och Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, där ST ingår – inte kommer överens förlängs nuvarande avtal tills ett nytt avtal är på plats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Kia Kinnunen (ej verifierad) tors, 09/29/2016 - 15:51
Det kanske blir tufft att få igenom en reallöneökning i siffror. Hur viktigt är det? Antar att ST tycker det är viktigt att inte ha en procentuell löneökning som ju kan bli ganska orättvis.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA