"Nu kan det bara bli bättre"

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-08-27

Det är både förväntan och försiktighet i luften när Publikt pratar med arbetsförmedlare dagen efter beskedet om generaldirektörens avgång. ”Det kommer att ta tid att skapa ett nytt förtroende. Både hos allmänheten och hos de anställda”, säger Agneta Jangvén på Arbetsförmedlingen i Spånga.

Av:  Therese Säfström

Agneta Jangvén, ST-medlem och handläggare på Arbetsförmedlingen i Spånga, vill inte dra några stora växlar på skandalrubrikerna om generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvists taxiresor och höga mobiltelefonräkningar.

– Det är mycket allvarligare att myndigheten har så lågt förtroende hos allmänheten, anser hon.

Agneta Jangven tycker att det är svårt att veta hur mycket Angeles Bermudez-Svankvist som person har påverkat besluten i ledningen.

– När arbetslösheten är som den är, och förtroendet för Arbetsförmedlingen är så lågt hos allmänheten, känns det märkligt att en generaldirektör inte går tillbaka till sig själv och ser om något kunde ha gjorts bättre eller annorlunda.

Agneta Jangvén kan inte förstå att varken ledningen eller styrelsen har agerat tidigare. Men hon vill inte rikta kritiken mot någon särskild.

Per Holm, ST-medlem och handläggare på Arbetsförmedlingen Kultur Media Öst i Stockholm, säger att det har blivit ett bistrare arbetsklimat under Angeles Bermudez-Svankvist. Men han menar att det inte bara beror på ledarstilen, utan också på att uppdraget har blivit svårare.   

– Jag hoppas framför allt att myndigheten kan få lugn och ro nu. Att vi kan fokusera på vårt uppdrag och inte på generaldirektören.

Per Holm ser gärna att den nya myndighetschefen har mer förtroende för medarbetarna och en mer human ledarstil.

En arbetsförmedlare som vill vara anonym säger till Publikt att Angeles Bermudez-Svankvists avsked inte löser några problem, det är bara en början:

– Nu blir det känsligt. Generaldirektören har gått, men hur blir det med ledningen?

Han är en av flera anställda som Publikt varit i kontakt med som inte vill säga sina åsikter offentligt.

Anne Hall, sekreterare i STs sektion i Stockholm och på Gotland, är inte förvånad.

– Folk är brända. Det har hänt att de som framfört kritik har straffats på olika sätt. Det är riktigt allvarligt. Ett hot mot demokratin, faktiskt.

Anne Hall säger att hon blev lättad över beskedet att Angeles Bermudez-Svankvist avgår, och att det var nödvändigt.

– Generaldirektören är ytterst ansvarig. Det börjar med henne. Har man ett dåligt klimat så sprider det sig nedåt i organisationen.

Nu hoppas Anne Hall att den nya generaldirektören ska lyssna in personalen. Och ta tillvara deras kreativitet.

– Vi har känt oss styrda och kontrollerade. Nu kan det bara bli bättre.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA