”Nu kan det bara bli bättre”

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-08-27
Det är både förväntan och försiktighet i luften när Publikt pratar med arbetsförmedlare dagen efter beskedet om generaldirektörens avgång. ”Det kommer att ta tid att skapa ett nytt förtroende. Både hos allmänheten och hos de anställda”, säger Agneta Jangvén på Arbetsförmedlingen i Spånga.
Av:  Therese Säfström

Agneta Jangvén, ST-medlem och handläggare på Arbetsförmedlingen i Spånga, vill inte dra några stora växlar på skandalrubrikerna om generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvists taxiresor och höga mobiltelefonräkningar.

– Det är mycket allvarligare att myndigheten har så lågt förtroende hos allmänheten, anser hon.

Agneta Jangven tycker att det är svårt att veta hur mycket Angeles Bermudez-Svankvist som person har påverkat besluten i ledningen.

– När arbetslösheten är som den är, och förtroendet för Arbetsförmedlingen är så lågt hos allmänheten, känns det märkligt att en generaldirektör inte går tillbaka till sig själv och ser om något kunde ha gjorts bättre eller annorlunda.

Agneta Jangvén kan inte förstå att varken ledningen eller styrelsen har agerat tidigare. Men hon vill inte rikta kritiken mot någon särskild. 

Per Holm, ST-medlem och handläggare på Arbetsförmedlingen Kultur Media Öst i Stockholm, säger att det har blivit ett bistrare arbetsklimat under Angeles Bermudez-Svankvist. Men han menar att det inte bara beror på ledarstilen, utan också på att uppdraget har blivit svårare.    

– Jag hoppas framför allt att myndigheten kan få lugn och ro nu. Att vi kan fokusera på vårt uppdrag och inte på generaldirektören.

Per Holm ser gärna att den nya myndighetschefen har mer förtroende för medarbetarna och en mer human ledarstil.

En arbetsförmedlare som vill vara anonym säger till Publikt att Angeles Bermudez-Svankvists avsked inte löser några problem, det är bara en början: 

– Nu blir det känsligt. Generaldirektören har gått, men hur blir det med ledningen?

Han är en av flera anställda som Publikt varit i kontakt med som inte vill säga sina åsikter offentligt.

Anne Hall, sekreterare i STs sektion i Stockholm och på Gotland, är inte förvånad. 

–  Folk är brända. Det har hänt att de som framfört kritik har straffats på olika sätt. Det är riktigt allvarligt. Ett hot mot demokratin, faktiskt.

Anne Hall säger att hon blev lättad över beskedet att Angeles Bermudez-Svankvist avgår, och att det var nödvändigt.

– Generaldirektören är ytterst ansvarig. Det börjar med henne. Har man ett dåligt klimat så sprider det sig nedåt i organisationen. 

Nu hoppas Anne Hall att den nya generaldirektören ska lyssna in personalen. Och ta tillvara deras kreativitet.

– Vi har känt oss styrda och kontrollerade. Nu kan det bara bli bättre.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.