Annons:
Arbetslösheten och sysselsättningen har inte svängt så mycket som det har rapporterats tidigare, enligt SCBs reviderade siffror. Orsaken är att den externa konsulten Evry gjort fel i datainsamlingen.Bild:Mostphotos
STATISTISKA CENTRALBYRÅN
Nyhet
AVLinus Hellerstedt0 kommentarerTyck till!

Nya siffror från SCB – Evry vill inte ta på sig fel

Arbetslösheten för september i år skrivs ned med 1,1 procentenheter, efter att Statistiska centralbyrån, SCB, uppmärksammat felaktigheter i det externa konsultföretaget Evrys insamlade data. Men Evry vill i dagsläget inte säga att företaget gjort fel, enligt Svenska Dagbladet.

Som Publikt tidigare har rapporterat orsakade det externa konsultföretaget Evry fel i SCBs arbetslöshetsstatistik. Fram tills nyligen gjorde Evry hälften av arbetet med datainsamlingen till arbetskraftsundersökningen, AKU. I oktober meddelade SCB att konsultföretaget gjort fel och nyligen gick man ut med att man avvecklar samarbetet med Evry.

I dag publicerar SCB reviderade siffror som bygger på data från den del av AKU-arbetet som SCB sköter. Siffrorna har uppdaterats från juni 2018 fram till oktober i år, uppger SCB i ett pressmeddelande.

Skillnaderna mellan de felaktiga siffrorna och de nu publicerade är störst den senaste månaden – för september i år skrivs arbetslösheten ned med 1,1 procentenheter, till 6 procent.

”Arbetslösheten har ökat under 2019, men inte med den kraftiga uppgång som vi tidigare publicerat”, skriver myndigheten i pressmeddelandet.

SCB konstaterar också att den positiva utvecklingskurvan när det gäller sysselsättningen för andra halvan av 2018, var mindre än den som tidigare kommunicerats. Den största skillnaden för den perioden finns i siffrorna för februari i år, där andelen sysselsatta har skrivits ned med 0,9 procentenheter i den nya statistiken.

”Den bild revideringen ger av arbetsmarknaden är att vi nu är i ett läge där ökningen av sysselsättningen planat ut”, skriver SCB.

Efter att SCBs generaldirektör Joakim Stymne kallats till ett möte med civilminister Lena Micko, S, betonade han återigen att Evry ligger bakom felet.

”De har inte kunnat leva upp till vad de har lovat att göra”, säger Joakim Stymne till Svenska Dagbladet.

Evry har startat en egen internrevision för att reda ut vad som har gått fel. I nuläget är det inte säkert att det finns några fel i den data som levererats till SCB, uppger Karin Schreil, vd för Evry Sverige.

”Vi har levererat data enligt uppdraget och de processer vi ska följa. Om det trots det finns avvikelser i datan måste vi få fram det”, säger hon till tidningen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kan vissa fel bero på att intervjuer har fejkats av Evrys personal, som en följd av undermåliga arbetsvillkor och bristande arbetsmiljö. Intervjuarna ska bland annat ha fått löneavdrag för att gå på toaletten.

”Det har framkommit allvarliga anklagelser om fusk och vi måste gå till botten med vad som stämmer och inte”, säger Karin Schreil till Svenska Dagbladet.

Som Publikt skrev om redan 2018 fick 37 fältintervjuare lämna sina jobb på SCB när Evry tog över hälften av datainsamlingen kring AKU under våren 2018.

När SCB i våras upptäckte att Evrys svarsfrekvenser var för dåliga tecknade man också ett tilläggsavtal där man köpte in 12 000 extra konsulttimmar under ett års tid, till en kostnad av 5,1 miljoner kronor.

Bli den första att tycka till!
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsbelastningen är ohälsosam i flera av Arbetsförmedlingens regioner. Det kan bli aktuellt med en nationell anmälan. ”Vi har lämnat vår bedömning av läget till arbetsgivaren. Nu är det upp till dem att bemöta den”, säger nationella huvudskyddsombudet Mattias Gustafsson till Publikt.
POLISENNyhetPolisen i Fyrbodal, region väst, har haft ett vinlotteri för personal och chefer varje torsdag i lunchmatsalen, enligt en tillbudsanmälan. Nu sätter ledningen stopp för lotteriet. ”Det är inte särskilt lämpligt och då får vi sluta med det”, säger gruppchef Sten-Anders Jakobsson till Publikt.
UpphandlingNyhetAntalet anbudsgivare per offentlig upphandling ökar för första gången sedan 2012, och andelen överklagade upphandlingar minskar för fjärde året i rad. Det visar statistik från Upphandlingsmyndigheten.
På jobbet: lönerPå jobbetDet är lätt att känna sig illa behandlad om kolleger med samma arbetsuppgifter tjänar betydligt mer. Men det är svårt att slå fast vad som är rätt lön. Så förbered dig väl med goda argument.
ArbetsmarknadNyhetPolariseringen ökar på svensk arbetsmarknad. Antalet sysselsatta med höga löner och antalet med låga löner ökar, medan mellanskiktet minskar, visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
SOCIALFÖRSÄKRINGNyhetVarje år betalar det svenska välfärdssystemet ut runt 18 miljarder kronor på felaktiga grunder, enligt en rapport från en statlig delegation. Oftast beror det på att de uppgifter som utbetalningsbesluten grundas på inte stämmer, skriver delegationen.
DigitaliseringNyhetGenom att bygga upp en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte kan staten enligt regeringen spara miljarder. Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har därför fått två nya uppdrag på området.
JämställdhetNyhetSkogsstyrelsen stoppar alla inköp från motorsågstillverkaren Stihl, skriver Dagens Nyheter. Anledningen är att företaget använder en kalender med lättklädda kvinnor i sin marknadsföring.
ArbetsmarknadNyhetSex av tio vill kunna vidareutbilda sig på distans och fyra av fem funderar på att byta yrke, visar en enkätundersökning bland yrkesaktiva över 35 år. En av tre av de tillfrågade vill jobba till 67 år eller längre.
SkatteverketNyhetSkatteverkets och Kronofogdens anställda får i år presentkort i julklapp av sina arbetsgivare. Nu skriver Expressen att företaget som levererat presentkorten har skatteskulder på 1,6 miljoner kronor och hotas av konkurs.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på en anstalt i mellersta Sverige menar att Kriminalvården har lämnat ut personuppgifter om hans besökare. När hans flickvän ringde för att boka besökstid fick hon till svar att tiden redan var bokad av en annan flickvän, enligt en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, som nu vill att Kriminalvården yttrar sig.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetDet finns inget stöd för att Försäkringskassans ärenden som gäller arbetsskadeförsäkringen skulle skötas olika beroende på vilket kön den sökande har, enligt en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, Isf. Däremot finns det ett antal riskmoment som skulle kunna leda till ojämställd handläggning.
ArbetsrättNyhetPolisen Peter Springare har efter en förlikning fått 766 080 kronor av Polismyndigheten för att lämna sin anställning, uppger Expressen. Den omdebatterade polisen lämnade anställningen sista november.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens region syd anmäls till Arbetsmiljöverket, med motiveringen att det inte är möjligt för de anställda att klara av uppdraget längre. ”Vi har blivit av med ofantligt mycket personal och de som är kvar har oförändrade arbetsuppgifter”, säger huvudskyddsombudet Dan Ribbenborg till Publikt.
IntegritetNyhetAnvändningen av hemliga tvångsmedel fortsätter att öka. Det redovisar regeringen i en skrivelse till riksdagen. Tvångsmedlen används främst vid brottstyperna narkotikabrott, narkotikasmuggling och våldsbrott.
ArbetsmarknadNyhetRedan från 40-årsåldern är åldersdiskriminering vanlig på den svenska arbetsmarknaden, enligt en rapport från Delegationen för senior arbetskraft. Samtidigt skriker arbetsmarknaden efter arbetskraft.
KorruptionNyhetRegeringen planerar att ta fram en nationell handlingsplan mot korruption. Planen ska ta ett mer samlat grepp om förekomsten av korruption med utgångspunkt i de problem och utmaningar som är specifika för Sverige.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetÄven om det borde ha skett för länge sedan är regeringens besked om att Arbetsförmedlingens omstöpning skjuts upp ett år goda nyheter, anser STs avdelningsordförande Fredrik Andersson. ”Man har gått för fort fram utan att ha en tydlig målbild”, säger han till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetOmstöpningen av Arbetsförmedlingen skjuts upp i ett år, meddelar regeringen i dag. Och reformen kommer inte, som januariavtalet fastslagit, att baseras på lagen om valfrihetsystem, LOV.
ArbetsförmedlingenNyhetRiksrevisionen ska djupgranska Arbetsförmedlingens arbete med äldre arbetslösa. Syftet är att klargöra om regeringens och Arbetsförmedlingens styrning är ändamålsenlig för ett längre arbetsliv.
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem, eftersom de ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
HögskolanNyhetEn statlig utredning avråder från att införa regler om att avslöjat fusk vid antagning till högskolan ska leda till att studenten förlorar sina betyg. Att återkalla betygen skulle vara en oproportionerligt ingripande åtgärd, anser utredningen.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.