Annons:
Jimmy Striger. Foto: Urban Brådhe
Stockholmståg
Nyhet
0 kommentarerTyck till!

Tågvärd stoppad efter ADHD-diagnos

ST-medlemmen Jimmy Strigér har jobbat som tågvärd på Stockholmståg i fem år. Men efter att han berättat om sin ADHD-diagnos får han inte jobba kvar ombord längre.

Som tågvärd arbetar Jimmy Strigér med uppgifter som dörröppning, utrop och service till resenärerna. Han får ofta beröm och det har hänt att resenärer har skickat in positiva kommentarer till SL, berättar han.

I höstas såg han ett tv-program om en person med ADHD.

− Jag tänkte att ”det där är jag”. Det var många pusselbitar som föll på plats.

Jimmy Strigér tog kontakt med läkare och fick då diagnosen ADHD. Sedan dess äter han då och då medicin som kan ge utslag i urinprov och kontaktade därför sin arbetsgivare, Stockholmståg.

När arbetsledaren fick kännedom om hans diagnos och medicinering så verkade hon först förstående, förklarar Jimmy Strigér. Men efter ett par timmar ringde hon upp och sade att han inte fick jobba som ombord längre. Eftersom tågvärd är en så kallad säkerhetstjänst sätter Transportstyrelsens hälsokrav stopp.

Det här var strax innan påsk. I dag är Jimmy Strigér sjukskriven.

− Det var många drömmar som gick i kras. Jag är ledsen, besviken och arg.

Han är överväldigad över det stöd han har fått. Det hela blev offentligt när han skrev om det på sin blogg "ADHD-pappan". Första dagen hade bloggen 60 000 besökare. Flera hundra har kommenterat, i stort sett uteslutande positivt.

Nu måste han skicka in en dispensansökan till Transportstyrelsen. Han tycker det är konstigt att hans arbetsgivare, Stockholmståg, inte har större möjlighet att fatta ett eget beslut.

− Jag har fått jättestort stöd från mina kolleger, som är otroligt upprörda. Ingen visste eller hade förstått att jag har ADHD. Jag är rörd över deras hundraprocentiga stöd, säger Jimmy Strigér.

Kollegerna har startat en insamling som ska gå till hans dispensansökan, som kostar 1 500 kronor.

− Många förare säger att de känner sig trygga med mig ombord. Och jag vet att jag gjort ett bättre jobb än många andra i fem år. Och arbetsuppgifterna fungerar för mig.

Jimmy Strigér är med i ST och hans fackliga representant Peter Blomgren ska hjälpa honom med dispensansökan.

− Det finns inga klagomål vad gäller Jimmy och vi ska göra vad vi kan. Under tiden kommer han att bli tillfälligt omplacerad eftersom Stockholmståg skulle bryta mot reglerna om de lät honom gå tillbaka till säkerhetstjänst just nu.

Peter Blomgren har inte drivit något liknande fall tidigare.

− Jag hoppas att de tar reda på hur Jimmy har fungerat i arbetet. Det känns rätt godtyckligt allting.

Mikael Lindskog som är kommunikationschef på Stockholmståg, säger att han inte kan uttala sig om enskilda fall. Men han tycker inte att situationen är särskilt anmärkningsvärd.

− Det är ibland så att personal som jobbar i säkerhetstjänst inte alltid uppfyller de hälsokrav som ställs. Det kan till exempel handla om höjt blodtryck eller försämrad syn. Då kopplas företagshälsovården in för att göra en medicinsk bedömning.

Mikael Lindskog vet inte om företaget ska avge något yttrande till Transportstyrelsen utöver den medicinska bedömningen från företagshälsovården. Hur det i så fall skulle lyda vill han inte uttala sig om.

− Vi kommer att stötta Jimmy i processen. Men jag vill inte föregripa en utredning.

Transportstyrelsen förlorade nyligen en process mot lokföraren Torolf Jansson, som förbjöds att köra tåg efter att ha fått diagnosen Aspergers syndrom. 

Högsta förvaltningsdomstolen har fastslagit att han får fortsätta vara lokförare och Norrköpings tingsrätt har dömt myndigheten att betala ut diskrimineringsersättning med 100 000 kronor.

Bli den första att tycka till!
KriminalvårdenNyhetFör att klara den kraftiga ökningen av antalet dömda behövs ytterligare 2 000 platser i anstalter och häkten de närmaste tio åren, bedömer Kriminalvården. I sitt budgetunderlag till regeringen begär myndigheten ökade anslag med 350 miljoner kronor nästa år och ännu större ökningar 2022 och 2023.
ArbetsmiljöNyhetEn forskargrupp från finländska Arbetshälsoinstitutet arbetar med att utveckla metoder för att göra det enklare att upptäcka utmattningssyndrom, innan det leder till förlorad arbetsförmåga. Förhoppningen är att göra det möjligt att hjälpa personer "innan den röda lampan tänds".
PolisenNyhetEtt it-fel har gjort att flera hundra utdrag ur belastningsregistret som Polisen lämnat ut har blivit felaktiga, skriver Dagens Nyheter. Enligt Polisen ska samtliga drabbade ha informerats om felet.
Så gjorde vi: automatiseringPå jobbet”Administration upptog all vår tid förr”, säger Madeleine Danerhag. Hon och kollegan Elin Emanuelz uppskattar mjukvaran ”Brolle”, som tagit över flera av deras mest monotona arbetsuppgifter.
OmlokaliseringNyhetDe flesta av de myndigheter som föreslagits flytta verksamhet till Härnösand vill inte göra detta. Sida säger nej till att omlokalisera tjänster inom kommunikationsverksamheten, men erbjuder sig att i stället flytta tre andra tjänster till staden. Det framgår av remissvaren på utredningen om lokalisering av statlig verksamhet till Härnösand.
ArbetsrättNyhetEn handläggare vid Stockholms tingsrätt som åtalats för narkotikabrott avskedas efter beslut i personalansvarsnämnden. Nämnden anser att handläggaren förbrukat arbetsgivarens förtroende.
KollektivavtalNyhetDe svenska fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco är på kollisionskurs med Europafacket när det gäller minimilöner. De tre är starkt kritiska till att Europafacket i ett samrådssvar förordar att minimilöner införs inom EU.
KronofogdenNyhetUnder 2019 drev Kronofogden in nära 13 miljarder kronor, skriver myndigheten i sin årsredovisning för 2019. Det var 1,1 miljard kronor mer än 2018 och den högsta siffran någonsin.
ArbetsmiljöNyhetStress och bristande kunskap ligger bakom att förebyggande arbetsmiljöåtgärder inte vidtas. Det är orsaken till många av dödsolyckorna på svenska arbetsplatser, enligt en analys från Arbetsmiljöverket.
ARBETSMILJÖNyhetSymtom på depression som nedstämdhet, koncentrationssvårigheter och brist på energi kan leda till färre år i arbetslivet, visar en ny dansk studie.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringslagen är inte är tillräckligt ändamålsenlig och inte tillräckligt effektiv, skriver diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg i myndighetens årsredovisning. Därför behöver den ses över, anser hon.
ArbetsmarknadNyhetNyanlända män har i större utsträckning subventionerad anställning, medan kvinnor i stället fortsätter i förberedande insatser, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiska studier, IFAU.
rättsväsendetNyhetTvå jurister i Göteborg har startat en organisation som kostnadsfritt ska hjälpa personer som anser sig oskyldigt dömda. Oskyldighetsprojektet är en ideell organisation efter en amerikansk förebild.
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens generaldirektör Stefan Strömberg har beslutat att säga upp de lokala kollektivavtalen på myndigheten. Arbetsgivaren vill ha nya avtal som bättre motsvarar Kriminalvårdens behov, och som är anpassade till det centrala avtalet för myndigheterna. STs avdelningsordförande Per Sunneborn är inte förvånad, säger han till Publikt.
MedlingsinstitutetNyhetTrots stor medial uppmärksamhet kring förra årets hamnkonflikt och pilotstrejken sammanfattar Medlingsinstitutet förra året som lugnt. Generaldirektören Irene Wennemo anser att arbetsmarknadens parter tar ansvar. Nu blickar man framåt mot årets stora avtalsrörelse.
OmlokaliseringNyhetFyra av de fem statliga myndigheter som föreslagits flytta jobb till Härnösand är negativa till förslaget, rapporterar SVT. Den femte myndigheten har ännu inte lämnat sitt remissvar.
ArbetsmiljöNyhet Regionala skyddsombud bör få utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektiv­avtal. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, tillsammans med ordförandena för fackförbunden Byggnads och IF Metall på DN Debatt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att återupprätta fast bemanning på kontoren i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand. De fyra förstnämnda kontoren skulle enligt tidigare beslut enbart bemannas av tillrest personal för bokade möten, och kontoret i Hammarstrand skulle avvecklas.
ArbetsförmedlingenNyhetEn tidigare anställd vid Arbetsförmedlingen åtalsanmäls av myndigheten. Mannen ska enligt anmälan ha tagit emot 10 000 kronor för att hjälpa en arbetssökande med tillfälligt uppehållstillstånd att få jobb.
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida med att åtgärda problemen med föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har lämnat sitt svar till riksdagen, håller inte med och pekar på att flera åtgärder genomförts.
​SEXUELLA TRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier, skriver juristen och tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena Idé. Hon framhåller Kanadas fackföreningsrörelse som en inspirationskälla.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och vill avskeda mannen.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på flera tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport från myndigheten. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering, ansåg facket, som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb, men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.