Annons:
Säkerheten har förbättrats. Det anser både Robin Öhman och Anne-Marie Sjöberg-Hansen. Men ett år efter mordet på en väktare på häktet i Huddinge är det för många fortfarande tungt att gå till jobbet. Bild:Elis Hoffman
Kriminalvården
Nyhet
0 kommentarerTyck till!

Oron finns kvar ett år efter mordet

Vissa har valt att byta jobb. De som är kvar är mer vaksamma nu än innan dödsmisshandeln. I början av oktober är det ett år sedan en ung kriminal­vårdare mördades på häktet i Huddinge.

Den 3 oktober 2011 misshandlades en vårdare till döds av en intagen på häktet i Huddinge.

Kriminalvårdaren Robin Öhman var i tjänst den dagen. Ett år senare är det fortfarande tungt för många att gå till jobbet, säger han.

– Det är flera som känner att de inte riktigt orkar.

Robin Öhman berättar att vårdarna blivit mer känsliga för nyanser i de intagnas beteende och humör efter dödsmisshandeln.

– Om det blir lite stökigt är det lättare att det knyter sig i magen.

Trots att mannen var dokumenterat farlig var vårdaren ensam när hon förde honom till rastgården.

Händelsen har utretts av både Arbets­miljöverket och Kriminalvården. Det var en rad rutiner som brast, konstaterade Kriminalvården i sin utredning.

Exempelvis spreds inte information om intagna tillräckligt väl och rutinen för att se till att det fanns två vårdare vid rastgården fungerade inte.

Sedan dess har det vidtagits många åtgärder för att förbättra säkerheten.

– Nu finns inte en chans att vi inte får den information som vi ska ha, säger Robin Öhman.

Även Anne-Marie Sjöberg-Hansen, lokal ST-ordförande, anser att säkerheten blivit bättre. De är nu alltid tre personer vid förflyttningar av intagna, efter ett föreläggande från Arbetsmiljöverket. Men hon är kritisk till att Arbets­miljö­verket tidigare godkänt att de ska vara två vårdare i stället för tre.

Häktet ska också göra byggnadstekniska förbättringar. Men enligt Anne-Marie Sjöberg-Hansen har de inte fått några personalförstärkningar.

Efter mordet kartlade Kriminalvården allt som bedömdes vara riskfyllt ensamarbete. Myndighetens
generaldirektör Nils Öberg säger att han varit väldigt tydlig med att det ska vara mycket personal där det behövs.

– Min bild är att det är så, men vi följer läget kontinuerligt.

En lärdom är att det behövs ännu större säkerhetsmarginaler för att kompensera om de dagliga rutinerna brister:

– Det kan vara att en uppgift måste utföras två gånger av två olika personer för att kunna genomföras. Man kan likna det vid vad som händer när man ska slänga ett mejl i papperskorgen. Innan det kastas måste man bekräfta till datorn att man verkligen vill genomföra åtgärden, säger Nils Öberg.

Per Sunneborn, ord­förande för ST inom Kriminalvården, har inga generella invändningar mot ensamarbete:

– Det behöver inte vara farligare än att stå i kön till korvkiosken. Det vi är emot är det farliga ensamarbetet och där tycker jag att vi får gehör från arbetsgivaren.

Det juridiska ansvaret för dödsmisshandeln är ännu inte utrett. Det dröjer månader innan en förundersökning om arbetsmiljöbrott för vållande till annans död blir klar, enligt åklagaren Aino Alhem. Om åtal väcks rör det en person i chefsbefattning.

Mannen som utförde dådet är dömd till livstids fängelse för mord.  

Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen planerar att låta den informationsinriktade verksamheten kundtorg ingå i de 113 statliga servicekontor som drivs av Statens servicecenter. I höst genomförs ett pilotprojekt.
LÖNERNyhetLokal och individuell lönesättning har gynnat dem som bor i kommuner med god arbetsmarknad, jämfört med dem som har en sämre arbetsmarknad. Det visar en studie från IFAU om effekterna av förändrade löneavtal för lärare.
ARBETSMARKNADNyhetVuxna med adhd är i hög utsträckning sjukskrivna, arbetslösa eller har försörjningsstöd, visar siffror från Socialstyrelsen. Ett bättre och långsiktigt stöd skulle minska människors lidande och vara samhällsekonomiskt lönsamt, enligt rapporten.
Reportage: OmlokaliseringFördjupningBeskedet att arbetsplatsen skulle flytta kom som en chock. Liksom hundratals andra statsanställda valde Franco Castillo och Marika Widberg att stanna i Stockholm när deras myndigheter omlokaliserades till andra städer.
HÖGSKOLANNyhetFyra av nio medarbetare på Svensk nationell datatjänst vid Göteborgs universitet fick ett lönelyft på flera tusen kronor när deras tjänster lystes ut på nytt. Kollegerna med samma arbetsuppgifter ligger kvar på lägre lön. ”Det här är en soppa utan dess like”, säger STs sektionsordförande Peter Brandt.
PRIDENyhetST kommer inte att synas som förbund under årets Prideparad i Stockholm. Förbundet väljer bort det till förmån för ett antal andra orter.
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.