Annons:
Säkerheten har förbättrats. Det anser både Robin Öhman och Anne-Marie Sjöberg-Hansen. Men ett år efter mordet på en väktare på häktet i Huddinge är det för många fortfarande tungt att gå till jobbet. Bild:Elis Hoffman
Kriminalvården
Nyhet
0 kommentarerTyck till!

Oron finns kvar ett år efter mordet

Vissa har valt att byta jobb. De som är kvar är mer vaksamma nu än innan dödsmisshandeln. I början av oktober är det ett år sedan en ung kriminal­vårdare mördades på häktet i Huddinge.

Den 3 oktober 2011 misshandlades en vårdare till döds av en intagen på häktet i Huddinge.

Kriminalvårdaren Robin Öhman var i tjänst den dagen. Ett år senare är det fortfarande tungt för många att gå till jobbet, säger han.

– Det är flera som känner att de inte riktigt orkar.

Robin Öhman berättar att vårdarna blivit mer känsliga för nyanser i de intagnas beteende och humör efter dödsmisshandeln.

– Om det blir lite stökigt är det lättare att det knyter sig i magen.

Trots att mannen var dokumenterat farlig var vårdaren ensam när hon förde honom till rastgården.

Händelsen har utretts av både Arbets­miljöverket och Kriminalvården. Det var en rad rutiner som brast, konstaterade Kriminalvården i sin utredning.

Exempelvis spreds inte information om intagna tillräckligt väl och rutinen för att se till att det fanns två vårdare vid rastgården fungerade inte.

Sedan dess har det vidtagits många åtgärder för att förbättra säkerheten.

– Nu finns inte en chans att vi inte får den information som vi ska ha, säger Robin Öhman.

Även Anne-Marie Sjöberg-Hansen, lokal ST-ordförande, anser att säkerheten blivit bättre. De är nu alltid tre personer vid förflyttningar av intagna, efter ett föreläggande från Arbetsmiljöverket. Men hon är kritisk till att Arbets­miljö­verket tidigare godkänt att de ska vara två vårdare i stället för tre.

Häktet ska också göra byggnadstekniska förbättringar. Men enligt Anne-Marie Sjöberg-Hansen har de inte fått några personalförstärkningar.

Efter mordet kartlade Kriminalvården allt som bedömdes vara riskfyllt ensamarbete. Myndighetens
generaldirektör Nils Öberg säger att han varit väldigt tydlig med att det ska vara mycket personal där det behövs.

– Min bild är att det är så, men vi följer läget kontinuerligt.

En lärdom är att det behövs ännu större säkerhetsmarginaler för att kompensera om de dagliga rutinerna brister:

– Det kan vara att en uppgift måste utföras två gånger av två olika personer för att kunna genomföras. Man kan likna det vid vad som händer när man ska slänga ett mejl i papperskorgen. Innan det kastas måste man bekräfta till datorn att man verkligen vill genomföra åtgärden, säger Nils Öberg.

Per Sunneborn, ord­förande för ST inom Kriminalvården, har inga generella invändningar mot ensamarbete:

– Det behöver inte vara farligare än att stå i kön till korvkiosken. Det vi är emot är det farliga ensamarbetet och där tycker jag att vi får gehör från arbetsgivaren.

Det juridiska ansvaret för dödsmisshandeln är ännu inte utrett. Det dröjer månader innan en förundersökning om arbetsmiljöbrott för vållande till annans död blir klar, enligt åklagaren Aino Alhem. Om åtal väcks rör det en person i chefsbefattning.

Mannen som utförde dådet är dömd till livstids fängelse för mord.  

Bli den första att tycka till!
EUNyhet ”EU påverkar oss och arbetsmarknaden i Sverige”, säger STs ordförande Britta Lejon. ST tar inte ställning för något parti, framhåller hon, men hon uppmanar medlemmar att använda sin röst i Europaparlamentsvalet.
KorruptionNyhetHögsta domstolen har gett prövningstillstånd till de fem kulturpersoner som förra året dömdes för mutbrott, sedan de deltagit i dyra bjudmiddagar, uppger Sveriges Radio.
ArbetsförmedlingenNyhetSkåne är det marknadsområde där flest anställda på Arbetsförmedlingen sägs upp – minst 251 personer. Näst hårdast drabbas marknadsområdena Västra Svealand och Stockholm.
LedarskapFördjupningMakt att påverka, en möjlighet till utveckling och bättre betalt. Men också stressigt och ensamt. Att bli chef kan te sig både läskigt och lockande. Publikt har träffat två ST-medlemmar som delar med sig av sina erfarenheter av att vara ny som chef.
StatsförvaltningNyhetPå tio år har samarbete mellan Försäkringskassan och Skatteverket lett till att Försäkringskassan kunnat spara 652 miljoner kronor åt statskassan, genom stoppade utbetalningar och återkrav.
FörbundsstämmanNyhetEvaLena Moser, ordförande för STs avdelning inom universitets- och högskoleområdet, blir ny ordinarie ledamot i förbundsstyrelsen. På STs stämma valdes också två nya ersättare till styrelsen.
FörbundsstämmanNyhet​Till slutet av nästa år är STs mål att öka antalet yrkesverksamma medlemmar från dagens runt 65 000 till 80 000. På årets förbundsstämma ställde sig flera avdelningar frågande till om det är realistiskt.
JämställdhetNyhetRiksrevisionen anser att Diskrimineringslagens krav på lönekartläggning bör ses över. Enligt en granskning har lönekartläggningar mycket liten effekt när det gäller att motverka osakliga löneskillnader.
KriminalvårdenNyhetTingsrätten i Örebro friar den kriminalvårdare som åtalats för tjänstefel, sedan en morddömd intagen rymt från en transport under en kisspaus.
FörbundsstämmanNyhetDet är ett tungt år, då det fackliga arbetet är viktigare än någonsin. Samtidigt oroar den sjunkande fackliga organisationsgraden i staten, sade ordförande Britta Lejon i sitt invigningstal på årets förbundsstämma.
FackligtNyhetAndelen löntagare som är medlemmar i ett fackförbund fortsatte att sjunka under 2018. Organisationsgraden är större för tjänstemän än för arbetare – vilket är unikt för Sverige – och klyftan förväntas växa, enligt professor Anders Kjellberg.
ArbetsförmedlingenNyhet1 600 anställda på Arbetsförmedlingen har fått besked om uppsägning. "Det är färre än man räknat med, men det beror på att det är en enorm personalflykt just nu", säger ST inom Arbetsförmedlingens andre vice ordförande Mikael Sandberg till Publikt.
SpårtrafikenNyhetEfter en upphandling står det klart att SJ får överta driften av Öresundståg från december 2020 och åtta år framåt. Öresundstågen trafikerar Köpenhamn och Helsingör från Göteborg, Kalmar och Karlskrona via Malmö.
SPÅRTRAFIKENNyhetArriva måste riskbedöma personalens övertid och sitt sätt att förlägga arbetstiden, slår Arbetsmiljöverket fast efter en inspektion på tågoperatörens arbetsplats i Ystad. ”Alla är sjukt trötta”, säger STs lokala skyddsombud Therese Nilsson.
FörsäkringskassanNyhetFörra chefstjänstemannen på Försäkringskassan Sture Hjalmarsson ställer sig bakom förra generaldirektören Ann-Marie Beglers version av vad som föregick att hon fick gå från Försäkringskassan. Det framkommer av ett brev till ledamöterna i riksdagens konstitutionsutskott, som Expressen tagit del av.
RättsväsendetNyhetRegeringens styrning av rättskedjan har inte tillräckligt fokus på helheten, enligt Riksrevisionen. Styrningen är alltför inriktad på de enskilda myndigheterna, visar Riksrevisionens granskning.
ArbetsförmedlingenNyhetNu satsar Arbetsförmedlingen stort på en reklamkampanj som ska få fler att använda myndighetens digitala tjänster. Kampanjen innehåller tv-reklam, affischer och annonser på webben och i rikstidningar.
ARBETSRÄTTNyhetST stämmer staten för omplaceringen av den kontroversielle debattören Peter Springare. Omplaceringen skedde för att ”bestraffa en anställd som av arbetsgivaren uppfattats som obekväm och frispråkig”, skriver förbundet i sin stämningsansökan till Arbetsdomstolen.
IntegritetNyhetTre av fyra svenskar är oroliga för hur deras personuppgifter används. Det visar en integritetsrapport från Datainspektionen, DI. Enligt rapporten är det bara hälften av de svenska företagen och myndigheterna som arbetar konsekvent med dataskydd.
PolisenNyhetNu går Polisförbundet till regeringen med ett krav att utreda möjligheten att anställa norska poliser i Sverige. I Norge finns enligt förbundet 264 utbildade poliser som inte fått jobb inom den norska Polisen.
HÖGSKOLANNyhetFlera universitet minskar antalet anställda. Umeå universitet har skurit bort 435 årsarbetskrafter sedan 2014, trots att verksamheten går med överskott.
NORGENyhetNorska YS Stat hotar med strejk från 24 maj. I ett första steg kommer 250 medlemmar vid departementen och universitetet OsloMet att tas ut i strejk, om inte medlingen mellan parterna ger resultat.
StatsförvaltningNyhetRegeringen utnämnde på torsdagen Sofia Wallström till ny generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och Karin Grönvall till riksbibliotekarie och chef för Kungliga biblioteket, KB.
Offentlig upphandlingNyhetRegeringen har presenterat ett förslag till en ny lag som ska ge bättre statistik om offentlig upphandling. Statistiken ska bland annat ge svar på hur vanligt det är att arbetsrättsliga krav ställs i upphandlingar.
REGERINGENNyhetModeraterna väcker misstroendevotum mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S. Motivet är ministerns agerande i samband med att Ann-Marie Begler fick lämna jobbet som generaldirektör för Försäkringskassan, uppger SVT.
DigitaliseringNyhetDen offentliga sektorn visar låg mognad i att hantera nya digitala investeringar samtidigt som den dras med konsekvenserna av tidigare digitala satsningar. Det visar en ny rapport från Göteborgs universitet.