Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.
Bild: Casper Hedberg
Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen avvecklar 132 kontor

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-03-28

Arbetsförmedlingen avvecklar verksamheten på 132 kontor successivt under 2019 och 2020. Kvar blir 106 egna kontor. Det framgår av ett förslag som myndigheten offentliggör i dag. ST har i förhandling förklarat sig oenigt och begärt central förhandling.

I den information som offentliggjordes på Arbetsförmedlingens hemsida vid tolvtiden i dag listas de 132 kontor som ska avvecklas. Exempelvis avvecklas 22 kontor i norra Norrland.

– Det här är inte rätt sätt. Vi förstår inte varför det måste gå så fort, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.

Han har pratat med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, och enligt honom tycker hon inte att det finns någon anledning att agera så snabbt som nu sker.

Fredrik Andersson menar att myndighetens argument om att spara pengar inte håller för kontorsnedläggningarna.

– Det handlar om besparingar som får effekt först på sex–sju års sikt, delvis på grund av de avtal vi har om lokaler. Det är i huvudsak varslen och uppsägningar som har stor betydelse för ekonomin.

Fredrik Andersson ifrågasätter också myndighetens linje att det är de små kontoren i glesbygd som ska läggas ned.

– Den interna utredningen visar att de små kontoren fungerar väldigt bra. Man känner bygden och tar större ansvar. Det kanske är i glesbygden som man ska finnas.

Dessutom, menar Fredrik Andersson, är en svaghet med digitaliseringstanken att kontoren är allra viktigast för de grupper av arbetssökande som Arbetsförmedlingen ska fortsätta att jobba med.

ST inom Arbetsförmedlingen arbetar redan på flera olika sätt för att stoppa de planerade kontorsstängningarna.

– Vi förhandlar med arbetsgivaren, pratar med politiker på riksplanet och kommunicerar med kommunalråd, säger Fredrik Andersson.

Enligt myndigheten pågår en dialog med Statens servicecenter och Sveriges kommuner och landsting om att hitta lösningar för att ge service även på orter där arbetsförmedlingskontor avvecklas. Arbetsförmedlingen planerar också att behålla en del mindre kontorslokaler dit arbetsförmedlarna kan resa för att ta emot förbokade besök. Detta för att undvika för långa avstånd för kunderna.

”Att minska kontorsnätet är nödvändigt. Vi är mitt inne i en omställningsprocess med ett varsel på 4 500 anställda på grund av de budgetförutsättningar vi har för året. Vi kan inte genomföra en så stor personalneddragning utan att göra förändringar i antalet kontor. Med minskad personalstyrka måste kontorsnätet anpassas för att de kontor som ska finnas kvar ska ha förutsättningar att erbjuda en effektiv service, bokade fysiska personliga möten för dem som har behov av extra stöd och en god arbetsmiljö”, kommenterar Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör, avvecklingen på myndighetens hemsida.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA